Amazon Ücretsiz Sunucuları ( Bölüm 3: Sunucu Güncelleme ve Bir Amazon Sunucudaki Bilgileri Diğerine Aktarma)
Serinin bir önceki yazısında SVN ayarlarının nasıl yapılacağını anlatmıştık. Sonra aradan geçen zamanda sunucumuzda güncellemeler gelecek ve güvenlikle ilgili olanları kurmak isteyeceğiz. Sonra belki svn sunucumuzu yedekleyip başka bir yere taşımamız gerekecek. Bu bölümde daha çok bunlar anlatılacak..
Güncellemeler
Sunucuyu ilk açtığınızda tüm güncellemeleri ile birlikte geleceği için muhtemelen görmeyeceksiniz ama zamanla işletim sistemi ve kullanılan yazılımlarla ilgili güncellemeler geldikçe her sunucuya bağlandığınızda aşağıdaki gibi bir mesajla karşılaşabilirsiniz:
88 packages can be updated.
80 updates are security updates
$ sudo apt-get update (güncellemerin son bilgilerini getirir)
$ sudo apt-get upgrade
(bekleyen güncellemeleri yükler)
Güncelleme yapmadan da uzun süre sunucuyu kullanabilirsiniz ama Heartbleed bugı gibi durumlarda
mecbur kalabilirsiniz. Yoksa sisteminiz ciddi tehlike altına girebilir.
Sunucu Değiştirme
Sunucu Değiştirme
Serinin ilk yazısı yayınlandığında ülkemize en yakın amazon sunucu merkezi İrlanda'da iken yakın zamanda Frankfurt'ta yeni bir merkez daha hizmete girdiği duyuruldu ve biz de İrlanda'daki sunucumuzu Frankfurt'a taşıyarak bağlantıyı hızlandırabileceğimizi düşündük.
Aktif olarak kullanılan bir SVN sunucusunu değiştirmek biraz sistemcilik bilgisi de gerektiriyor haliyle. Öncelikle SVN kullancılarımızı durumla ilgili bilgilendirip değişikliğin yapılacağı gün herkesin SVN ile senkronize olması sağlanmalı ki sunucu değiştiğinde yeni adrese geçerken commitlenmemiş kodları kaybolmasın.
Geçiş işlemi düzgün olursa 1-2 saat içerisinde kolayca tamamlanabiliyor. İlk olarak serinin ilk bölümünde anlatıldığı gibi yeni bir sunucu daha açmamız gerekli. Amazon Free Tier kontratı kullanacağımız sunucu sayısına bir sınırlama getirmiyor fakat ayda 750 sunucu x saatlik kullanım sınırı koyuyor ki bu tek sunucu için 750 saat demekken iki sunucu için 375er saatlik kullanım anlamına geliyor. Ayda 31 günden bir hesaplama yaparsak 744 saat yapar ki 750 saat gayet yeterli gözükür ama yeni bir sunucu daha açarsak sınırımızı zorlayacağız ve dikkatli olmalıyız demektir. Aksi takdirde ay sonuna kadar sunucuları geceleri örneğin kapatmak durumunda kalırız aşım ücreti ödememek adına.
Yeni sunucumuza eskisi gibi bağlandıktan sonra bu sefer 2. bölümde anlatılan Apache web sunucu kurulumunu yapıyoruz yeni sunucumuzda da. SVN için ise eski sunucumuzun bir kopyasını alıp yeni sunucumuza atmamız yeterli oluyor. SVN ile ilgili tüm ayarlar ve bilgiler /svn/repos dizini altında durmakta. O yüzden önce eski sunucumuzda SVNi sunan apache görevini durdurup temiz bir kopyasını alarak başlıyoruz:
$ sudo service apache2 stop
$ sudo tar -czf /home/ubuntu/repos.tar.gz /svn/repos
Şimdi ise bu kopyayı en kısa yoldan yeni sunucumuza ulaştırmamız gerekiyor. Bunun için scp komutunu kullanabiliriz ama bunun için de öncelikle Frankfurt sunucusuna bağlanırken kullandığımız private key anahtar dosyasını eski sunucumuza göndermek gerekli ki oradan da bu anahtarla yeni sunucuya bağlanıp dosyamızı sftp üzerinden ulaştıralım. Elbette eski sunucudan dosyayı kendi bilgisayarımıza indirip sonra da yeni sunucuya gönderebilirdik ama biraz daha uzun sürecektir işlem bu şekilde.
$ scp -i irelandMicroKeyPair.pem frankfurtMicroKeyPair.pem ubuntu@eski-sunucumuzun-adı.eu-west-1.compute.amazonaws.com:/home/ubuntu/ (Kendi bilgisayarımızda)
Bu şekilde sanki ssh ile bağlanır gibi önce private key ile İrlanda'daki eski sunucumuza bağlanıp sonra elimizdeki Frankfurt'taki sunucunun private key dosyasını yine İralnda'daki sunucunun /home/ubuntu dizini altına kopyalıyoruz ki oradan da bununla Frankfurt'a bağlanıp repository mizin arşiv dosyasını aktaralım.
$ scp -i /home/ubuntu/frankfurtMicroKeyPair.pem /home/ubuntu/repos.tar.gz
ubuntu@yeni-sunucumuzun-adı.eu-central-1.compute.amazonaws.com:/home/ubuntu/ (İrlanda sunucusunda)
Ssl bağlantı için gereken anahtar sertifika dosyalarını da eski sunucudan alıp aynı yol üzerine koyarsak o kısmı da daha kolay halledebiliriz. Dosya aktarımı tamamlandıktan sonra da yeni sunucumuzda bu arşivi yine aynı yol üzerinde açarak aynı apache ayarlarıyla kullanmaya devam edebiliriz.
(Frankfurt sunucusunda)
$ sudo service apache2 stop
$ sudo mkdir /svn
$ sudo mv /home/ubuntu/repos.tar.gz /svn
$ cd /svn
$ sudo tar -xzf repos.tar.gz
$
sudo service apache2 start
Biz yaptığımız ilk testlerde Frankfurt sunucusunda ping sürelerinin İrlanda'ya göre 400ms den 200ms ye düştüğünü ve indirme hızının da yaklaşık %50 arttığını gözlemledik.
Yorumlar
Yorum Gönder